PÄrlor

Pärlorna
Pärlförsäljningen sker hemifrån, hemma hos vänner och bekanta, på företag eller andra anordnade mässor och liknande.

Pärlorna är odlade sötvattenspärlor. Pärlor odlas på flera platser i världen i olika vatten och under olika förhållanden. De här pärlorna odlas i Kina i sjöarna söder om Shanghai, vid Suzhou och områden däromkring. En stor pärlodling finns vid sjön Gyllne tuppen. Hit kan turister komma och se när pärlodlarna ror ut och plockar upp de stora musslorna. De öppnar musslorna och i dem finns många pärlor. Det finns mellan 15 och 30 stycken pärlor i varje mussla. För att musslan ska producera pärlor lägger odlarna in bitar i musslan från en annan musslas mantelvävnad. Efter tre till fem år skördas pärlor. De är då ungefär mellan 3 mm och 5 mm stora. Pärlorna färgas naturligt i vattnet i sjön de odlas i. Beroende på sjöns innehåll av olika mineraler färgas pärlorna t.ex. av järn, koppar eller magnesium.

Numera tar odlarna reda på alla pärlor, även de med oregelbundna former. Tidigare maldes dessa ner och man tillverkade medicin eller skönhetsmedel av dem.               

För att få häftiga färger på pärlorna läggs de i behållare tillsammans med färgämnen. Sedan pressas luften ur och de ligger en längre period i vakuum. I dag finns det en oändlig mängd av färger och former på pärlorna.

Pärlorna rengörs och sorteras och sedan borras det hål i varje pärla. Varje pärla granskas så att hålet blir borrat på rätt ställe, t.ex. där det är en liten ojämnhet. Även pärlor av ett risgryns storlek hanteras en och en, är de väldigt små används pincett.

Pärlorna träs på trådar, till så kallade strängar, och skickas i stora buntar till bl.a. grossisterna i Peking för vidare försäljning. Grossisterna i Peking säljer en del pärlor strängvis och andra pärlor trär de upp till vackra halsband, armband och andra pärlsmycken. På Hong Qiao, Pärlmarknaden, i Peking handlar jag mina pärlor.

Det finns många olika sorters pärlor: odlade pärlor, pärlor som finns i musslor utan mänsklig inblandning och konstgjorda pärlor, saltvattenspärlor och sötvattenspärlor.

Några enkla tips för att känna igen pärlor av pärlemor
* Använd dina tänder, skrapa pärlan mot tänderna. Känns de som sandpapper är de äkta och känns de helt släta är de oäkta.
* Använd din känsel, äkta pärlor känns svala och oäkta oljiga och blanka.
* Skrapa på pärlan, ex. med en kniv, då skrapas lite pärlemor av. På en oäkta pärla finns inget att skrapa loss om du inte skrapar bort ett plastlager!

Att ta hand om sina pärlor
Förvara pärlorna mjukt, men inte bland bomull. Den suger ur den fukt som finns i pärlorna. Undvik syror och starka lösningar, även parfym och stark tvål annars kan pärlorna tappa lystern och bli missfärgade. Undvik extrem värme och extrem kyla, lägg inte varma pärlor på en kall yta. Eftersom det finns lite fukt i pärlan kan den spricka.

Priser
Pärlsträngarna och halsbanden finns i priser från 50 kr och upp till ca 2000 kr. De flesta halsband finns i prisklassen 200-400 kr.

KONTAKT

Ting Kai
Kiki Thorsell
Radarvägen 37, 5 tr
183 61 Täby
Sweden

Tel: +46(0)8 756 12 87
Mob: +46(0)70 753 03 90

svenkiki@hotmail.com